فراموشى در سالمندان

✅ همه افراد با شروع دوره سالمندی با محدودیت هایی مواجه میشوند که با برخورد درست با آنها میتوان تا حد زیادی از این محدویتها را کنترل کرد.
یکی از بیماریهایی که در این بازه سنی بسیاری از سالمندان را درگیر خود میکند، فراموشی یا آلزایمر است. بیماریای که به دو دلیل سن و ویژگیهای ژنتیکی افراد را مستعد ابتلا به آن میکند. معمولا بروز این اختلال از سن ۶۵ سالگی آغاز شده و با افزایش سن تا ۸۰ سالگی احتمال ابتلای افراد به آن، افزایش می یابد.
✅ فراموشى در جوانان و افراد میانسال با سالمندان متفاوت است. مختل شدن عملکرد حافظه در افراد جوان و میانسال به دلیل اضطراب و نگرانی است که تمرکز و قدرت حافظه را درگیر می کند. اما افراد در اکثر موارد این نشانه ها را با فراموشی و آلزایمر اشتباه میگیرند. دمانس یا فراموشی در افراد ۴۰ تا ۵۰ ساله موضوع نگران کننده ای نیست. اما بهتر است برای مدیریت آن به فکر راه حل بود.
✅ برای تشخیص آلزایمر ابتدا لازم است نشانه ها و علایم آلزایمر یا فراموشی را با هم بررسی کنیم:
۱️⃣ یکی از اصلی ترین نشانه ها در افراد مبتلا این است که هیچ آگاهی نسبت به نشانه های فراموشی در خود ندارند. در صورتی که این نشانه ها برای اطرافیان قابل مشاهده است.
۲️⃣ از اولین نشانهها در این افراد، جا به جا کردن وسایل منزل و فراموش کردن جای آنها است. همچنین فراموش کردن کارهایی که از قبل برای آنها برنامه ریزی کردهاند، در آنها مشاهده میشود.
۳️⃣ فرد به مرور حافظه کوتاه مدت خود را از دست می دهد که همین امر توانایی یادگیری را از او سلب میکند. تا جایی که این افراد وقایع نزدیک را بسیار زود فراموش کرده و بیشتر از خاطرات گذشته صحبت میکنند.
۴️⃣ نزدیکان این بیماران گزارش میدهند که آنها مدام جملاتی را از گذشته تکرار می کنند. این مسئله به دلیل کاهش یافتن دایره لغات در افراد مبتلا رخ میدهد. همین موضوع، جمله سازی را در این افراد محدود می کند که خود عامل کاهش روابط آنها با اطرافیان و به دنبال آن تشدید بیماری است.
✅ در ادامه به برخی از راه هایی که برای جلوگیری از ابتلا به فراموشی یا کنترل آن کمک می کند، اشاره میکنیم:
۱️⃣ انجام فعالیت های ذهنی:
مطالعه ، حل جدول، درست کردن پازل، انتخاب یک زبان برای یادگیری و نواختن موسیقی از جمله فعالیت های ذهنی هستند که به کنترل آلزایمر کمک میکنند.
۲️⃣ انجام فعالیت های بدنی:
باغبانی، ورزش روزانه به خصوص شنا و پیاده روی در آب که با شرایط فیزیکی هماهنگی داشته باشد، در قوی نگه داشتن قوای ذهنی سالمندان تاثیر بسیاری دارد.
۳️⃣ استفاده از رژیم غذایی درست و مایعات:
خوردن میوه و سبزیجات به خصوص سبزیجات سبز پهن برگ مثل کاهو ، کلم ،اسفناج همین طور مصرف آب و مایعات کافی در تمام دوران زندگی به کنترل آلزایمر کمک بسیاری می کند. این موضوع به خصوص در سالمندان که احساس تشنگی کمتری میکنند از اهمیت بسیاری برخوردار است.
۴️⃣ مراقبت های دارویی:
مصرف همزمان برخی دارو ها منجر به تشدید علایم آلزایمر میشود. پس پزشک خود را در جریان تمام دارو هایی که مصرف میکنید قرار دهید.
۵️⃣ برقراری روابط اجتماعی:
داشتن روابط اجتماعی مستمر باعث کاهش احتمال ابتلا به فراموشی میشود. عاملی که در سالمندان به دلیل اختلالات شنوایی تحت تاثیر قرار میگیرد. افراد برای مشخص نشدن کاهش قدرت شنوایی خود، از صحبت کردن و بودن در فضای اجتماعی اجتناب میکنند و این خود عاملی بر افزایش احتمال بروز فراموشی در این افراد است.
#سالمندان
#آلزایمر
برگرفته از کتاب راهنمای تشخیص اختلالات روانی (DSM)
